preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca

 > Naslovnica
Vijesti

Interreg VEC Sharing

Autor: Diana Musić, 14. 5. 2018.

Od 7. do 11. svibnja u našoj školi stručnu praksu obavljaju učenici iz partnerske škole Kolping Nagyváthy János Középiskola iz susjednog gradića Csurgó iz Republike Mađarske u sklopu prekograničnog projekta pod nazivom "VEC Sharing (Cross-border Vocational Education Capacity Sharing)". Mađarski učenici su poljoprivrednih zanimanja i jako dobro su se uklopili u rad s našim učenicima. S učenicima su u pratnji i dva nastavnika. Stručna praksa se održava u sklopu programa projekata hrvatsko-mađarske prekogranične suradnje unutar programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020.

Projekt VEC Sharing je okupio partnere s hrvatske i mađarske strane: Obrtnička škola Koprivnica, PORA - Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Kolping Nagyváthy János osnovnu, srednja tehnička i obrtnička škola iz Csurga, Kolping katolička osnovna škola, srednja škola i hostel iz Nagybajoma te Srednja škola Stjepana Sulimanca, Pitomača. Projekt je započeo u listopadu 2017. godine, a predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci.

Do sada su osim početne konferencije i sastanka projektnih partnera kao važnije preliminarne aktivnosti izrađeni programi učeničkih razmjena za sva zanimanja uključena u projekt. Navedeni programi dio su zajedničkog dokumenta pod nazivom Strategija učeničke razmjene koji će biti i jedan od rezultata ovog projekta. Strategija obuhvaća glavne ciljeve učeničke razmjene, opis kriterija i ljudskih resursa uključenih u razmjenu, metodologiju provedbe, potrebne alate i opremu, kao i glavne očekivane rezultate učeničke razmjene.

Najvažnije aktivnosti projekta obuhvaćaju učeničke razmjene za sva zanimanja uključena u projekt i to organizacijom dvotjedne praktične nastave na kojoj sudjeluju učenici s hrvatske i mađarske strane granice sukladno svom zanimanju. Na takav će se način osigurati mobilnost učenika koji će imati prilike steći nove vještine u zanimanju za koje se školuju te usvojiti nova znanja o prekograničnom području.

Učenici iz Mađarske imali su priliku učiti na praktičnoj nastavi na poljima ekološkog praktikuma Srednje škole Stjepana Sulimanca o sadnji voća, o pripremi tla, odnosno o agrotehničkim mjerama kao što su oranje, tanjuranje, rotodrljanje. Učenici su prošli i postupak sadnje soje u ekološkoj proizvodnji, te su imali priliku i sudjelovati u postupku žetve kamilice i postupku sušenja kamilice. U sklopu praktične nastave mađarski učenici su posjetili Edukativni centar Dravska priča u Noskovačkoj Dubravi i imanje Ergela Višnjica. U Edukatvinom centru Dravska priča učenici su se upoznali sa rezultatima rada nekoliko Interreg projekta koji su u tijeku i koji su završili, dok su na imanju Višnjica učili o ekološkom uzgoju povrća te su se upoznali sa održivim razvojem ergele arapskih konja i agroturističkom ponudom koja je 2011. godine proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti.

U sklopu ovog projekta su sve škole nabavile opremu za praktičnu nastavu, a Srednja škola Stjepana Sulimanca je nabavila priključne strojeve i mehanizaciju za traktor. Nove priključne strojeve imali smo priliku testirati i koristiti za praktičnu nastavu na kojoj su sudjelovali i učenici iz Mađarske.Raspored sati
Vremenik provjera
Projekti i kampanje

 

Anketa
Sviđaju li Vam se naše nove stranice?


Oglasna ploča
Naša škola u medijima
CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju