preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca

 > Naslovnica
Vijesti

Dario Zelenbrz učenik 4.b razreda - Poljoprivrednik u školi i kod kuće

Autor: Diana Musić, 21. 5. 2018.

Od početka drugog polugodišta Srednja škola Stjepana Sulimanca je pokrenula rubriku pod nazivom ''Poljoprivrednik u školi i kod kuće''. Danas Vam donosimo priču o našem učeniku Dariu Zelenbrzu iz 4b razreda, smjera Agroturistički tehničar koji  sa svojom obitelji u Bušetini uzgaja duhan, kukuruz, pšenicu i soju, a nedavno je otvorio i vlastiti OPG.

Dario živi sa svojim roditeljima Božicom i Berislavom, te starijim bratom Josipom i mlađom sestrom Ninom. Obitelj Zelenbrz bavi se uzgojem duhana, kukuruza, pšenice i soje. Posjeduju više od 60 ha vlastite zemlje i zakup. Poljoprivredom se bave cijeli život, za koju kažu da je mukotrpan posao bez radnog vremena koji zahtjeva mnogo ljubavi i odricanja.

Obitelj Zelenbrz posjeduje četiri sušare za duhan, pet traktora i skoro svu mehanizaciju koja im je potrebna za obradu zemlje.

Kažu da je sa duhanom najviše posla. U drugom mjesecu kreće , a u desetom završava sezona. Posla ima tokom cijele godine a Dario nam opisuje sve poslove koje on obavlja sa svojom obitelji: "Krajem drugog mjeseca počinje se s pripremom staklenika, a već sljedeći mjesec stavlja se duhan na vodu. Sljedeća dva mjeseca duhan niče i raste, a rast duhana se kontrolira košnjom da svi flanci budu iste veličine i da se razviju. U petom mjesecu kreće sadnja duhana a u sedmom branje. Prošle godine je sezona trajala nešto duže, početkom jedanaestog mjeseca punile su se zadnje sušare. Sav proizveden duhan predajemo Hrvatskim duhanima s kojima imamo ugovor."

"Puno puta nakon škole sjednem u traktor i idem u polje, pogotovo  u jesen kad uz duhan kreće i kombajniranje kukuruza. Kad  sve to završi kreće oranje, tako da i zimski mjeseci ako nema snijega nam nisu bez posla. Da ne mislite  da  kad se duhan stavi na vodu do sadnje da nema posla, tu su poslovi pripreme zemlje za sjetvu kukuruza, priprema gredica za duhan, prskanje protiv trave, bolesti, uglavnom svakodnevni težak i naporan posao koji obavljam sa uživanjem jer to volim i želim raditi." - ističe  Dario.

Za ovog učenika možemo reći da je prije provozio traktor nego prohodao. 2015. godine Dario je na 11. natjecanju orača Virovitičko - podravske županije nastupio kao najmlađi natjecatelj i pokazao veliki talent i zavidnu vještinu baratanja sa svojim traktorom Fendt 512 i plugom prekretačem. Već 2017. godine na 13. natjecanju orača Virovitičko - podravske županije Dario je predstavljao našu školu te osvojio zavidno drugo mjesto u kategoriji sa plugom premetačem u profesionalnoj konkurenciji.

Učenicima kao što je Dario nije nimalo lako odricati se dijela svog slobodnog vremena i provoditi ga na polju, a uz to još i ispunjavati sve obaveze u školi. Također Dario ističe da mu je školovanje u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u zanimanju agroturistički tehničar pomoglo da stečeno znanje primijeni kod kuće. Predah od mnogobrojnih obaveza kod kuće Dario nalazi u sportu čiji je veliki zaljubljenik. Tako se uz powerlifting, nogomet Dario počeo baviti i wing tsunom.     

Na pitanje koji su mu planovi i ciljevi u budućnosti ovaj maturant Srednje škole Stjepana Sulimanca odlučno odgovara: " Ostati kod kuće i raditi na zemlji. Također cilj mi je proširiti gospodarstvo, izgraditi veća skladišta, silose i kupiti mehanizaciju koja još nedostaje."  U ovom slučaju sa sigurnošću možemo reći da na mladima svijet ostaje. Dario želimo ti puno sreće i uspjeha!                    Raspored sati
Vremenik provjera
Projekti i kampanje

 

Anketa
Sviđaju li Vam se naše nove stranice?


Oglasna ploča
Naša škola u medijima
CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju