preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca

 > Naslovnica
Vijesti

MATIJA RAKITNIČAN OSVOJIO 4. MJESTO U DISCIPLINI AGRO NA DRŽAVNOM NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2019

Autor: Diana Musić, 29. 3. 2019.

Učenik Srednje škole Stjepana Sulimanca Matija Rakitničan je zajedno sa svojim mentorom, prof. Tihomirom Vranićem, osvojio visoko 4. mjesto na državnom natjecanju WorldSkills Croatia 2019.

Natjecanje je održano od 26. do 28. ožujka na Zagrebačkome velesajmu u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) a okupilo je više od dvije tisuće sudionika - 580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava. Organizirano je uz financijsku potporu projekta "Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre" Europskoga socijalnog fonda (#ESF) čiji je ASOO i korisnik.

ASOO je, naime, u brojne discipline kao partnere uključio više od 20 poslodavca, gospodarstvenika, obrtnika koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole, kao i institucije poput Hrvatske obrtničke komore (HOK), Hvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) i visokih učilišta.

Na svečanosti zatvaranja natjecanja predstavljen je i tim koji će Hrvatsku predstavljati na WorldSkills natjecanju što će se od 22. do 27. kolovoza ove godine u Kazanu, glavnome gradu Republike Tatarstan i jednom od najvećih gradova Ruske Federacije, okupiti natjecatelje iz više od 60 zemalja diljem svijeta.

Završna svečanost okupila je sve sudionike koji su velikim pljeskom pozdravili one koji su, po ocjeni prosudbenih povjerenstava, među njima bili najbolji. Dobitnicima zlatne medalje pripala je i nagrada "Faust Vrančić" koju ASOO dodjeljuje učenicama i učenicima za postignuto prvo mjesto na državnim natjecanjima u strukovnim disciplinama.

Zanimanje za ovo natjecanje iskazala je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je u srijedu posjetila natjecatelje, razgovarala s mnogim učenicama i učenicima i njihovim mentorima koji su predsjednici sažeto predstavili svoje struke i kompetencije koje stječu. Predsjednica Grabar-Kitarović tako je imala priliku uvjeriti se u bogatstvo natjecateljskih kategorija - od tradicionalnih natjecanja i vještina, poput kulinarstva pa do modernih tehnika i vještina koje se odnose na robotiku, mehatroniku i slično.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje, prof. Mile Živčić vjeruje da mladi, koji će postati eksperti u svom poslu, neće morati odlaziti iz Hrvatske već će najrazvijeniji dolaziti k nama jer će imati informaciju da su u Hrvatskoj dobri i relevantni stručnjaci.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo pratio je natjecanje i izrazio zadovoljstvo što je "konačno strukovno obrazovanje dobilo zasluženu pozornost". Istaknuo je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučno promijeniti cijeli sustav strukovnog obrazovanja te je, s tim u vezi, podsjetio da su doneseni Zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o strukovnom obrazovanju, Nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje, dugoročno je definiran razvoj strukovnog obrazovanja koji je bitno usklađen s potrebama gospodarstva.

 
Raspored sati
Vremenik provjera
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Projekti i kampanje

 

Anketa
Sviđaju li Vam se naše nove stranice?


Oglasna ploča
Naša škola u medijima
CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju