preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca

 > Naslovnica
Vijesti

Naši učenici na #ErasmusPlus mobilnosti u Wroclawu u Poljskoj

Autor: Diana Musić, 8. 4. 2019.

Kao što smo obećali prošli tjedan, donosimo vam nove fotografije i slike sa stručne prakse naših 28 učenika u Poljskoj, koji se tamo nalaze od 24. ožujka do 13. travnja 2019. u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti "Work Opportunities in Wroclaw (WOW)" koji je odobrila Agencija za mobilnost i programe Europske unije iz fondova Europske Unije.

U drugome tjednu mobilnosti naši Upravni referenti, Agroturistički tehničari, Kuhari, Konobari, Prodavači i Automehaničari su se jako dobro snašli na praksi. Nastavnici u pratnji su svakodnevno kontaktirali sa mentorima na radnim mjestima stručnih praksi i za naše učenike smo dobivali velike pohvale. Tijekom posjeta učenika na njihovim radnim mjestima ravnatelj i stručni suradnici su zatekli učenike na radnim mjestima, a od njihovih mentora dobili su zaista dobre povratne informacije. Najvažnije je to što su svi učenici u samo dva tjedna značajno napredovali: kako u jezičnim, tako i u profesionalnim vještinama.

Dio naših učenika obavlja stručnu praksu u hotelu DoubleTree by Hilton Wroclaw i ovo je prvi put da imaju učenike na stručnoj praksi u sklopu Erasmus+ programa, stoga smo posebno sretni da smo upravo s ovom poznatom i renomiranom tvrtkom ostvarili suradnju, a naši učenici uistinu imaju priliku učiti od najboljih.

Jedna učenica se nalazi na praksi u tvrtki Eurolider Sp. z o.o., koja se bavi consultingom u europskim projektima i fondovima, te su vodeća kompanija u regiji u području EU fondova. Sa tvrtkom Eurolider smo dogovorili i nastavak suradnje nakon mobilnosti. Naime, ova tvrtka želi proširiti poslovanje i u Republici Hrvatskoj, a preko škole će ostvarivati prve kontakte sa tvrtkama i institucijama.

Prošli tjedan obišli smo i učenike na praksi u administraciji hotela Mercure Wrocław Centrumibis Wroclaw Centrum, te Novotel Wroclaw Centrum, gdje smo također zaprimili jako pozitivne povratne informacije o našim učenicima.

Dio učenika iz zanimanja Agroturistički tehničar je na stručnoj praksi u gradskom zoološkom vrtu ZOO Wrocław. Ovo je jedan od najljepših zooloških vrtova u EU, a godišnje ga posjeti 1.7 milijuna posjetitelja, te ima preko 10.000 životinja. Učenici uživaju na praksi, a njihovi mentori i direktor g. Radosław Ratajszczak imaju samo riječi hvale za njih. Vrijedi spomenuti da je upravo ovaj zoološki vrt pomogao da se poslije rata obnovi Zagrebački zoološki vrt, zbog čega su naši učenici prijateljski i prihvaćeni i dočekani. Kako su se učenici iskazali na praksi, uprava zoološkog vrta je svim našim učenicima na mobilnosti poklonila besplatne ulaznice te su učenici i nastavnici uživali cijelo subotnje popodne u razgledavanju zoološkog vrta.

Kako bi dobro iskoristili slobodno vrijeme, učenici su ovaj tjedan posjetili čuvenu Panoramu bitke kod Racławice iz 1794. u kojoj su poljski ustanici predvođeni Tadeuszom Kościuszkom pobijedili Ruse. Slika je dugačka 115m i visoka 15m. Samo za ovu priliku uprava Panorama Racławicka se pobrinula da naši učenici imaju stručno vođenje na hrvatskom jeziku.

Učenici i nastavnici su razgledali grad, brojne zgrade u gotičkom, neogotičkom i baroknom stilu – osobito na glavnom gradskom trgu Ryneku. Posjetili smo gradsku vijećnicu, Katedralu sv. Ivana Krstitelja, kompleks sveučilišta, kao i Kraljevsku palaču nekadašnjih pruskih vladara u kojem je danas smješten gradski muzej. U Wroclawu se preko puta zoološkog vrta nalazi i čuvena Narodna dvorana ili Dvorana stoljetnice, koja je upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine. Riječ je o povijesnoj zgradi s prepoznatljivom kupolom napravljenom od armiranog betona, koja je otvorena u čast stogodišnje obljetnice Bitke kod Leipziga. Ovih dana u Narodnoj dvorani organizira se izložba NASA-inog svemirskog programa. U šetnji gradom, na mostu Tumski vidjeli smo velik broj lokota obješenih o metalne šipke, ali rekli su nam da ne brinemo. U pitanju je romantika, gdje mladenci simbolički zaključavaju svoju ljubav stavljanjem lokota.

Partnerska organizacija na projektu Srednje škole Stjepana Sulimanca je Aviva Poland International Vocational Training Centre. To je poznata poljska tvrtka za traženje tvrtki za praksu učenika sa sjedištem u Wroclawu. Partnerska organizacija je specijalizirana za projekte međunarodne mobilnosti, a u posljednjih nekoliko godina organizirala mobilnost za stotine sudionika u Erasmus+ projektima.

Mobilnost u Poljskoj će našim učenicima pružiti priliku da osnaže svoja znanja i steknu međunarodno iskustvo rada na mjestima stručne prakse koja se bave upravo onim područjem rada u kojima se i obrazuju. Mobilnost će sudionicima pružiti veću motivaciju, a očekujemo da će se utjecaj osjetiti na cjelokupnom broju učenika naše škole.

U nastavku Vam donosimo fotografije sa radnih mjesta i slike s prakse. Sljedeći tjedan ćemo objaviti još fotografija sa prakse. Pratite nas i dalje. 
Raspored sati
Vremenik provjera
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Projekti i kampanje

 

Anketa
Sviđaju li Vam se naše nove stranice?


Oglasna ploča
Naša škola u medijima
CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju