preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca

 > O školi  > Povijest
Povijest školstva u općini Pitomača
O počecima školstva u Pitomači postoje podaci još iz 1759. godine kad se u jednom izvješću govori da u Pitomači djeluje njemačka škola Gemeinschule tzv. trivijalka u kojoj su krajiški časnici podučavali dječake kako bi se dalje mogli školovati za časnički kadar ili krajiške činovnike. Nastava se u to vrijeme odvijala na njemačkom jeziku. Od godine 1800. ovu školu mogla su pohađati sva djeca Pitomače.
 
Nakon 1871. i reforme školstva, u Pitomači je osnovana Opća pučka škola koja se pohađa četiri godine te još dvije godine tzv. opetovnica. Dvije godine iza toga tj. 1873. gradi se nova školska zgrada, zgrada u kojoj se danas nalazi naša SREDNJA ŠKOLA PITOMAČA.
 
U prostorima ove zgrade sve do 1979. godine radi Osnovna škola Petra Preradovića, dok u dvorišnim zgradama, koje se od iduće godine spremaju na novo urediti i opremiti za potrebe Srednje škole, u 50-im godinama prošloga stoljeća djeluje Šegrtska škola, odnosno Škola učenika u privredi. Na neki način naša je Srednja škola slijednik te škole jer nastavlja srednješkolsko obrazovanje koje je tridesetak godina u Pitomači bilo prekinuto.  
CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju