preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca


 

Modernizacija školskog kurikuluma i razvoj praktikuma za obrazovanje o održivoj ekološkoj poljoprivredi

UKUPNA VRIJEDNOST: 226,860,22 eura
TRAJANJE: 12 mjeseci
GLAVNI NOSITELJ: Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače
PARTNERI: Srednja škola „Stjepan Ivšić“ Orahovica,
Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje,
Općina Pitomača,
Spider grupa Pitomača.
VODITELJ PROJEKTA: Maja Brođanac, dipl.oec.

Opći cilj projekta je nadograditi školski kurikulum i povećati kompetencije strukovnih nastavnika i učenika strukovnih programa u ekološkoj poljoprivredi. Ekološka ili organska poljoprivreda je bitan element moderne poljoprivredne proizvodnje i s njome povezane prerađivačke industrije. Ekološka poljoprivreda u budućnosti će biti još važnija u izobrazbi poljoprivrednih gospodarstvenika i agroturističkih tehničara. Sadašnji programski sadržaji u školskom kurikulumu nisu osuvremenjeni novim trendovima u poljoprivrednoj proizvodnji kao što ih ne prati niti predviđena praktična nastava. Škola zajedno sa svojim nastavnicima mora se pripremiti kako bi u budućnosti mogla pružati obrazovanje u poljoprivrednim programima bazirano na najsuvremenijim dostignućima u nastavi kroz primjenu praktičnih znanja.

Projekt će osigurati moderne i inovativne sadržaje u obrazovanju u poljoprivredi, baziranih na najnovijim znanjima, prateći relevantne trendove na tržištu ekoloških poljoprivrednih proizvoda.

Održivost modernih metoda poučavanja u ekološkoj poljoprivredi bit će osigurana povećanjem znanja spomenutih strukovnih nastavnika (kroz prilagođene stručne seminare koji će se odvijati na licu mjesta tj. u novom poljoprivrednom praktikumu) te izradom novog priručnika o Osnovama ekološke poljoprivrede (koji će biti korišten unutar školskog kurikuluma, kako od strane nastavnika tako i učenika, isto kao što će ga biti u mogućnosti koristiti lokalni poljoprivredni proizvođači za primjenu novih znanja u vlastitoj poljoprivrednoj proizvodnji).

S druge strane, najveći doprinos ovog projekta bit će u uspostavljanje novog praktikuma za praktičnu nastavu učenika strukovnih zanimanja u poljoprivredi (adaptirana i opremljena jedna učionica zajedno s praktičnom poljoprivrednom proizvodnjim na površinama u sastavu objekta). Praktikum će osigurati dugoročno održavanje stručne prakse za učenike sve tri škole partnera u projektu (s intencijom uključivanja i drugih u vremenu nakon provedbe projekta) tako da će se  znanja i kompetencije učenika uvelike povećati stručno vođenom praktičnom nastavom. Štoviše, škole će putem ovih novih kapaciteta za praktičnu nastavu zasigurno brže i kvaltetnije osposobljavati učenike za nove vještine u strukovnim programima poljoprivrede.

Kombinacijom ovog bottom-up pristupa, novih znanja, priručnika i ustrojenog poligona za praktičnu nastavu, ovaj će projekt, kako mi vjerujemo, postići svoje ciljeve - inovativna i znanstveno utemeljena postignuća što ga škole pružaju putem svojih novih kapaciteta i programa.


Letak o projektu

CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju