preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca

Oplemenimo boravak u Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav

VRIJEDNOST PROJEKTA: 280.000,00 kuna

NOSITELJ PROJEKTA: Srednja škola Stjepana Sulimanca

PARTNERI: Općina Pitomača i Turistička zajednica Općine Pitomača

TRAJANJE: Sječanj 2015. - Srpanj 2015.

OPIS I SAŽETAK PROJEKTA:

S ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja, INA je pokrenula program „Zeleni pojas“ u sklopu kojeg je na suradnju pozvala nevladine udruge i edukativne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Kroz ovaj program INA će sufinancirati ekološke projekte poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenje podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja održivog razvoja.
 
Na otvoreni natječaj pristiglo je 58 projekata, a temeljem osnovnih kriterija za njihovu evaluaciju (stupnja povoljnog utjecaja na okoliš, uključenosti članova lokalne zajednice i mogućnosti realizacije projekta u roku od 6 mjeseci od odobrenja) stručna komisija, sastavljena od četiri člana, g. Stipe Božića, člana Hrvatske gorske službe za spašavanje, gđe Mirjane Matešić, ravnateljice Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, prof. dr. sc. Milana Oršanića, profesora na Šumarskom fakultetu te gđe Ivanke Lebinec Merzel, glavne stručnjakinje za održivi razvoj iz Inina Sektora održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša, izabrala je 12 najboljih. Među odabranim projektima se nalazi se i projekt Srednje škole Stjepana Sulimanca:

Oplemenimo boravak u Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav“ (Srednja škola Stjepana Sulimanca) čiji cilj je uređenje “zelenog odmorišta” na lokaciji Eko centra Banov brod.

Projekt se realizira u partnerstvu sa Općinom Pitomača i Turističkom Zajednicom Općine Pitomača. Kroz projekt uređenja „zelenog odmorišta“ u sklopu Eko centra „Banov brod“ smještenog u Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav želimo - osim podizanja svijesti za zaštitu okoliša - potaknuti i razvoj zelenog turizma koji je, ujedno, i okosnica našeg projekta. Eko centar idejno je koncipiran na način da svojim funkcioniranjem i razvojem ostvari optimalnu uporabu i očuvanje prirodnih resursa, unaprijedi kvalitetu života općine, te da doprinese razvoju iste po pitanju edukacije, turizma, proizvodnje, održivog gospodarenja i same kulture. Kroz projekt su navedene karakteristike i prednosti uspostave Eko centra te što bi isti predstavljao i nudio nakon uspostave, kako žiteljima Općine Pitomača, tako i mnogobrojnim posjetiteljima iz svih krajeva lijepe naše i šire.

 INA – Industrija nafte d.d. prepoznala je vrijednost našeg projekta odobrila nam je tražena sredstva kako bi se stvorila i razvijala nova turistička ponuda u Pitomači i Virovitičko-podravskoj županiji.

 

PLAN PROVEDBE AKTIVNOSTI:

Aktivnost

Nositelj

Metode provedbe aktivnosti

Vremensko razdoblje

Očekivani rezultati

1. Priprema tla

Srednja škola Stjepana Sulimanca;

Općina Pitomača

Vlastiti rad

Travanj 2015.

Pripremljeno tlo za postavu klupa, stolova, sadnica i kanti za otpad

2.Nabava klupa, stolova, sadnica i kanti za otpad

Srednja škola Stjepana Sulimanca;

Općina Pitomača

Kupnja

Travanj / Svibanj  2015.

Nabavljene klupe, stolovi, sadnice i kante za otpad

3. Postava klupa, stolova, sadnica i kanti za otpad

Srednja škola Stjepana Sulimanca

Općina Pitomača

Vlastiti rad

Svibanj  2015.

Postavljene klupe, stolovi, sadnice i kante za otpad

4.Priprema i tisak promotivnog letka

Srednja škola Stjepana Sulimanca

Općina Pitomača

Vlastiti rad, Kupnja

Svibanj  2015.

Pripremljen i tiskan promotivni letak

5. Organizacija okruglog stola na temu „Važnost očuvanja biološke raznolikosti u suvremenom svijetu“

Općina Pitomača

Turistička zajednica Općine Pitomača

Vlastiti rad,

Kupnja

 

Lipanj 2015.

Organiziran i održan okrugli stol gdje su prisutni podigli razinu svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti i održivog razvoja.


 


CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju