preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca

 > Naslovnica
Vijesti

Sjajan uspjeh naše učenice na državnom natjecanju WorldSkills Croatia 2021.

Autor: Marina Markanović, 13. 5. 2021.

Na državnom natjecanju učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2021.“ održanom u Zagrebu od 11. do 13. svibnja, u disciplini TAJNIČKO POSLOVANJE Lorena Klikić, među snažnom konkurencijom, osvojila je zavidno 3. mjesto! Na postignutim rezultatima čestitamo Loreni, učenici 4.a razreda zanimanja Upravni referent, te mentorici prof. Aniti Rengel! Koje su to sve kompetencije važne u tajničkom poslovanju, a koje su ujedno i vrednovane tijekom natjecanja u ovoj disciplini, možete vidjeti u nadolazećem tekstu ispod.

Poslovni tajnik je vješt u poslovnom komuniciranju, organiziranju i provedbi poslovnih sastanaka te poznavanju pozitivnih zakona iz radnog prava. Prati i nadzire poslovne procese te prikuplja, ocjenjuje i prenosi poslovne i druge informacije. Također, mora kvalitetno primjenjivati deseteroprstno slijepo pisanje na tipkovnici i voditi uredske evidencije prema pravilima struke. Posebno su važne vještine komuniciranja i prezentiranja, timskog rada i organizacijske sposobnosti te poznavanje stranog jezika.

Od poslovnog tajnika očekuje se izuzetna odgovornost i savjesnost. U manjim poduzećima poslovni tajnik je ključna osoba koja obavlja sve administrativne i tajničke poslove. Može raditi u privatnim poduzećima, stručnim službama društvenih poduzeća, raznim uredima, organima uprave te u svim javnim ustanovama. U radu koristi modernu uredsku tehnologiju, informacijsko-komunikacijsku tehnologiju i elektroničke baze podataka pri čemu mora pratiti trend razvoja novih tehnologija te se prilagođavati njihovoj primjeni u praksi, što uključuje stalno usavršavanje u struci. Poslovi i radni zadaci zahtijevaju primjereno opće i stručno obrazovanje, povećanu snalažljivost, inicijativu, točnost, ažurnost i odgovornost. Važna je sposobnost komuniciranja s ostalim suradnicima, strankama i poslovnim partnerima. Upravni referent samostalno i odgovorno koristi pozitivne zakonske propise u uredskom poslovanju i dopisivanju te komuniciranju na materinskom i stranom jeziku, posjeduje organizacijske sposobnosti i vještine rada u timu. Samostalno i odgovorno obavlja radnje u granicama dobivene ovlasti, vodi propisani očevidnik i izdaje izvode iz tih očevidnika, vodi postupke radi utvrđivanja činjenica o kojima se vode službeni očevidnici, izdaje odgovarajuća uvjerenja o tim činjenicama. Radi na pripremi, izdavanju i evidentiranju izdanih i primljenih spisa i dokumenata. Upućuje stranke na to koje sve dokumente trebaju donijeti na uvid i koje sve obrasce trebaju ispuniti kako bi dobili traženi dokument, zatim priprema tražene dokumente i o tome vodi evidenciju. Može raditi na raznim poslovima u tijelima državne uprave, lokalnoj samoupravi, pravosuđu i različitim drugim ustanovama.
CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju