preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca

 > Naslovnica
Vijesti

#ERASMUS+ mobilnost naših učenika u Portugalu

Autor: Marina Markanović, 20. 9. 2021.

#ERASMUSPLUS mobilnost u Portugalu 2021.: Učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače nalaze se na mobilnosti u Portugalu u sklopu projekta Qualification and Knowledge using ECVET (=QUAKEVET).

Ovaj vikend učenici i nastavnici u pratnji su iskoristili lijepo vrijeme u Portugalu i napravili dva kulturološka izleta: u subotu smo posjetili glavni grad Portugala – Lisabon i poznato marijansko svetište Fatimu, a u nedjelju smo posjetili obalu Atlantskog oceana u gradiću Viana do Castelo. Već sam spomen imena Lisabona kod mnogih izaziva uzdahe, bilo zato što bi ondje željeli otputovati ili su se pak u portugalsku prijestolnicu već zaljubili. Na ulazu u grad zadivio nas je pogled na most Vasco da Gama, koji je europski most, a nazvan po slavnom moreplovcu. U Lisabonu smo posjetili četvrt Belem u zapadnom dijelu grada, gdje smo, kao pravi sladokusci, posjetili najpoznatiju gradsku slastičarnicu – Pasteis de Belem. U blizini smo posjetili Spomenik otkrićima i Toranj Belem, koji je najpoznatija gradska, a možda i najpoznatija portugalska znamenitost općenito. Ostatak dana proveli smo u razgledavanju središta grada.

Na povratku za Bragu, svratili smo u najpoznatije portugalsko i jedno od najomiljenijih europskih marijanskih svetišta – Fatimu. Priča o popularnom portugalskom hodočasničkom odredištu, kako su svjedočili mali pastiri Lucia, Francisco i Jacinta, započinje 1917. godine ukazanjem Majke Božje na lokaciji poznatoj pod nazivom Cova da Iria, gdje se danas nalazi fatimsko svetište. Djeci su tijekom šest razgovora s Gospom otkrivene i tri 'tajne', od kojih je posebno zanimanje izazvala treća, za koju neki smatraju da nikada nije javno objavljena ili da barem nije ispravno protumačena. Nakon ukazanja, na prostoru Cove de Irie izgrađeno je nekoliko danas znamenitih objekata. Na točnom mjestu ukazanja postavljen je mramorni stup sa spomenikom Djevici Mariji, u čijoj se kruni nalazi metak koji je pogodio papu Ivana Pavla II. u atentatu 1981. godine. Naime, u skladu s tumačenjem treće fatimske tajne, on je smatrao da ga je od smrti spasila upravo Gospa Fatimska te odlučio metak postaviti u spomenutu krunu. Nakon razgledavanja crkve i svetišta, zajedničkog fotografiranja i večere zaputili smo se u Bragu.

 

U nedjelju smo na izlet išli u mali gradić Viana do Castelo na obali Atlantskog oceana. Viana do Castelo je svoju važnost stekao tijekom 16. stoljeća, jer je upravo ovaj gradić bio polazište i odredište brojnih portugalskih pomorskih ekspedicija. Iznad gradića Viana do Castelo, uživali smo u pogledu sa terase bazilike Sv. Lucije, Santuário de Santa Luzia. Oni hrabriji od nas, popeli su se na najviši toranj bazilike, s koje se pruža pogled na Atlantski ocean od kojeg zastaje dah. Nakon zajedničkog fotografiranja i razgledavanja, spustili smo se do gradske plaže, gdje smo uživali u zadnjim zrakama sunca, kupanju, povjetarcu i šumu valova Atlantika. Kupanje i zalazak sunca na plaži oceana je nešto što nećemo još dugo zaboraviti.

Partnerska organizacija u Portugalu je AplicaProposta Lda, skraćeno #BragaMob, a projekti mobilnosti u cijelosti se financiraju sredstvima Europske Unije. Za provedbu projekata mobilnosti u Republici Hrvatskoj nadležna je Nacionalna Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU). Ovaj tjedan objavit ćemo i fotografije s prakse, kao i dojmove učenika. Pratite nas i dalje.
CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju