preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca

 > Naslovnica
Novi promotivni video Srednje škole Stjepana Sulimanca


Vijesti

Ravnatelj Ivoš sudjelovao na aktivnosti transnacionalne suradnje u Eindhovenu u Nizozemskoj

Autor: Josip Ivoš, 11. 11. 2019.

Od 6. do 8. studenog 2019. godine, u Eindhovenu u Nizozemskoj, u organizaciji nizozemske Nacionalne agencije Erasmus+ održan je trodnevni seminar transnacionalne suradnje pod nazivom: "TCA Professional development of staff in VET: from policy to practice". Na seminaru je temeljem javnog poziva koji je raspisala Agencija za mobilnost i programe EU, među 40 sudionika iz devet zemalja EU za sudjelovanje je odabran i ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače Josip Ivoš.

Iz Hrvatske su sudjelovala ukupno tri predstavnika, a osim ravnatelja Ivoša sudjelovale su Danijela Ivanović-Ižaković iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek i Ksenija Škorić iz Ekonomske i turističke škole Daruvar.

U sklopu seminara održana su brojna predavanja i radionice - o strateškom pristupu prema profesionalnom razvoju nastavnika, strukturiranom pristupu obuci osoblja u strukovnom obrazovanju, naglašena su očekivanja od internacionalizacije, predstavljeno je istraživanje o utjecaju mobilnosti nastavnika te povezanost mobilnosti osoblja s politikom ljudskih resursa. Naglašena je neophodna veza strukovnog obrazovanja i tržišta rada. Profesionalni razvoj osoblja u Erasmus+ projektima moguć je kroz poučavanje nastavnika u strukovnim školama u inozemstvu, job shadowing i work placement u strukovnim školama i kompanijama u inozemstvu te kroz strateška partnerstva. 

Sa ravnateljem Ivošom razgovarali smo nakon povratka iz Nizozemske.

"Sudjelovanjem na TCA u Eindhovenu stekao sam uvid u izazove s kojima se susreću druge europske ustanove pri planiranju i provedbi projekata mobilnosti strukovnih nastavnika i osoblja. Na seminaru se nekoliko puta naglašavalo da je prekogranična mobilnost nastavnika i drugog osoblja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (VET) postala značajnija tijekom posljednjih godina.  Za postizanje najvećeg učinka, potreban je strukturiran i strateški pristup međunarodnoj mobilnosti osoblja kao sredstva profesionalnog razvoja koji je ključan za uspjeh procesa internacionalizacije u organizacijama strukovnog obrazovanja. Također sam naučio da strukturirani i strateški pristup profesionalnom razvoju osoblja također može pridonijeti integriranju nemobilnih skupina učenika kao dijela koncepata „internacionalizacije kod kuće“, što je u RH za sada potpuno nepoznato. Nadalje, međunarodne aktivnosti mogu značajno pridonijeti zadovoljstvu poslom i razvoju karijere pojedinih učitelja i osoblja kad je usklađen s politikom ljudskih resursa. 

Na seminaru sam naučio da osmišljavanje visokokvalitetne obuke osoblja i mogućnosti "job shadowinga" podrazumijeva prethodno uključivanje mobilnosti osoblja u ciljeve politika i strateških dokumenata VET institucije, kao što su politika ljudskih resursa i drugi razvojni i timski planovi institucije.

Ovaj TCA je omogućio i potaknuo suradnju između naše i drugih europskih strukovnih škola za strukovno obrazovanje, a koje rade na profesionalnom razvoju osoblja i internacionalizaciji.

Nakon seminara, u radu naše ustanove koristit ćemo iskustva i znanja drugih europskih ustanova za strukovno obrazovanje kako bismo unaprijedili kvalitetne aspekte projekata mobilnosti nastavnika i osoblja, te ih iskorisitili za profesionalni razvoj svih nastavnika i osoblja naše škole. Stečena znanja ćemo iskoristiti za poboljšanje mjera i ciljeva politike i strateških dokumenata škole u području mobilnosti nastavnika i osoblja.

Nakon ovog seminara možemo reći da smo stekli više veza za suradnju na međunarodnoj razini na ovoj temi što će nam omogućava da proširimo svoju europsku mrežu. " - Ispričao nam je ravnatelj Ivoš

 
CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju