preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca

 > Naslovnica
Novi promotivni video Srednje škole Stjepana Sulimanca


Vijesti

Posjet Hotelu Sheratonu u Zagrebu

Autor: Marina Markanović, 30. 10. 2025.

Učenici 1. d, 2. d i 4. b razreda i njihovi nastavnici Darko Mihoković, Davor Skender i Vesna Bartolić sudjelovali su u terenskoj nastavi koja se održavala u Hotelu Sheraton Zagreb, jednom od najpoznatijih i najreprezentativnijih hotela u Hrvatskoj.

Cilj posjeta bio je omogućiti učenicima neposredan uvid u organizaciju rada u hotelu visoke kategorije, s posebnim naglaskom na kuhinjski i poslužni odjel, vinski bar te upoznavanje s profesionalnim uređajima i opremom za pripremu i posluživanje jela i pića.
Po dolasku u hotel, učenike je dočekalo ljubazno osoblje zaduženo za ljudske resurse i obuku novih djelatnika. U kratkom uvodnom predavanju predstavljen je Sheraton Zagreb Hotel kao dio međunarodnog hotelskog lanca Marriott International, poznatog po visokoj razini usluga, profesionalnosti i standardiziranim protokolima rada. Učenicima su pojašnjeni osnovni principi hotelskog poslovanja, organizacijska struktura te uloga svakog odjela u postizanju cjelokupnog zadovoljstva gosta.
 
Poslužni odjel i vinska kultura
Prvi dio obilaska bio je posvećen poslužnom odjelu i vinskom baru . U elegantno uređenom restoranskom prostoru i baru učenici su upoznali različite stilove posluživanja – klasično (à la carte), bankno posluživanje te room service
Konobari su demonstrirali pravilan način posluživanja jela i pića, uključujući postavljanje stola, nošenje tanjura i pribora, te način komuniciranja s gostom u formalnom okruženju. Posebno je naglašena važnost profesionalnog držanja, urednosti, točnosti i diskrecije osoblja u kontaktu s gostima.
U vinskom baru učenici su se upoznali s osnovama vinske kulture i enogastronomije. Objašnjen im je postupak čuvanja vina u idealnim uvjetima temperature i vlažnosti, te razlike između crnih, bijelih i pjenušavih vina.
 
Kuhinjski odjel
Drugi dio obilaska bio je posvećen kuhinjskom odjelu, koji je srce svakog hotela. Učenici su imali priliku ući u glavnu hotelsku kuhinju i upoznati se s rasporedom radnih zona – od prijema i skladištenja namirnica, pripreme jela, termičke obrade, pa sve do izdavanja gotovih jela u restoranu. Posebnu pažnju učenici su posvetili profesionalnim uređajima i opremi koja se koristi u suvremenoj hotelskoj kuhinji.
 
Profesionalna oprema i standardi
Tijekom cijelog obilaska učenici su mogli vidjeti bogat asortiman profesionalne opreme: razne vrste čaša, pribora za jelo, servisnih kolica, zagrijača tanjura, aparata za kavu i hladnih napitaka, te dekorativnih elemenata koji doprinose ukupnom dojmu luksuza i elegancije.
Osoblje hotela istaknulo je kako je detalj onoga što čini razliku između prosječne i vrhunske usluge – od izgleda tanjura, točne temperature jela, do načina kako se gostu nudi vino ili desert. Učenici su tako mogli razumjeti da se profesionalnost u ugostiteljstvu temelji na preciznosti, timskom radu i stalnoj edukaciji.
 
Zaključak
Terenska nastava u hotelu Sheraton Zagreb bila je izuzetno edukativna i korisna. Učenici su kroz neposredno iskustvo stekli uvid u funkcioniranje hotela visoke kategorije i standarda koji se očekuju od stručnjaka u području ugostiteljstva i turizma.
Kroz praktičan prikaz rada kuhinje, uslužnog osoblja i vinskog bara, učenici su naučili kako se teorijska znanja iz nastave primjenjuju u stvarnom radnom okruženju.
 
Cijelu fotogaleriju pogledajte na Facebook stranici Restorana "Stara pivnica".




CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju